Familieopstelling

Een Familieopstelling, wat is dat?

Wanneer een cliënt zijn hulpvraag neerlegt dan zie ik die vraag niet als een opzichzelfstaande vraag. De vraag komt ergens vandaan. Deze is verbonden met een verlangen dat je ervaart. Aan de andere kant een gemis of een bepaalde onbalans. Jij bent als mens verbonden. In de eerste plaats met je ouders.

De wijze waarop jij je hebt kunnen verbinden met je ouders (zelf wanneer je dit ervaart als niet- te zijn verbonden) hoe jij verbinding ervaart met dat wat er leeft binnen in jou. Hoe jij je opstelt in een groep, welke plek je wel of niet inneemt en hoe een de relatie met de ander aangaat.

Een familieopstelling kan ervoor zorgen dat je inzicht en bewustwording ervaart op dieperliggende thematiek. Daarnaast geeft het ruimte om pijn, gemis of verlangen alsnog te erkennen, te doorleven. Ook pijn en verdriet die verbonden zijn aan het lot van je ouders of andere voorouders kun je met een opstelling plaatsen waardoor er meer ruimte komt voor ordening die voedend is. Het kan betekenen dat ook jij meer je eigen plek in kunt nemen, je adem en levensruimte in durft te nemen en levensenergie kan stromen.

Welke vragen breng ik in tijdens een opstelling?

Iedere vraag laat zich opstellen. Niet altijd is daar een uitgebreide familieopstelling mee gemoeid. Wel bekijken we die vraag dus met je systeem van familie – jouw eerste verbinding – in gedachten.

Een familieopstelling kun je doen in een groep met anderen – met representanten. Zo kan iemand dan bijvoorbeeld representant staan voor je vader of moeder of andere familieleden/ thematiek ed. Als coach met veel 1 op 1 sessies maak ik veel gebruik van vloerankers of poppetjes. Er bestaat zelfs een mooie tool om online een opstelling te begeleiden.

Een opstelling zorgt ervoor dat een cliënt snel in het veld kan stappen van voelen. Daar liggen namelijk de schatten tot de eigen antwoorden verscholen. Aan de begeleider de taak om de juiste vragen te stellen…

Wat zijn de resultaten van een familieopstelling?

Antwoorden op deze vraag van cliënten die opstellingen hebben ervaren zijn oa:

  • ik ervaar meer rust
  • ik kan beter slapen
  • een bezoek aan mijn ouders is weer ontspannen
  • mijn kind stelt zich weer meer open
  • de angsten en het opgejaagde gevoel is verdwenen
  • ik kan nu beter mijn grenzen aanvoelen en aangeven
  • het voelt alsof ik zoveel lichter ben…

Wil jij eens een opstelling ervaren?

Informeren of deze werkvorm past bij jouw vraag of uitdaging die jij ervaart?

Stuur mij gerust een bericht