Minder moeite, meer succes!

Minder moeite en meer succes, hoe dan?

 

Minder moeite.

Het schijnt dat de mens van nature op gemak gericht is. Boodschappen, eten alles kun je op internet bestellen. We willen niet heel veel moeite doen voor de meest essentiële dingen in het leven. Heel veel, zelf onze geliefden, lijken we vaak voor lief te nemen. Moeite doen..bleh.
Dan succes. Dat is iets waar we wel hard voor werken. Helaas zelfs vaak ten koste van tijd met geliefden of tijd besteden aan dat waar we diep in ons hart zo blij van worden. Nee, hard werken wordt beloond. In aanzien, geld, promotie.

Dat wat écht moeilijk is…

Minder moeite (dat is nog altijd een beetje moeite dus) Meer succes. Ik zie dat dit kan. Maar dan geen moeite waar je moe van wordt. In mijn praktijk merk ik dat wij mensen erop gericht zijn om om de kern heen te draaien. Dat wat echt MOEIlijk is, daar besteden we liever geen aandacht aan.
Daar zijn sommige mensen zelfs zo goed in geslaagd dat een vraag als ‘hoe voelt dit voor jou?’ als moeilijk te beantwoorden wordt ervaren. Voelen? Hoe zo? Hoe moet dat? Ik blijf liever moeite doen en hard werken…

Leven vanuit je ZIJN

Minder moeite is voor mij leven vanuit je kern. Vanuit je ZIJN.
Soms is dit ZIJN een beetje vervormd geraakt. Mensen kunnen van alles hebben ervaren zodat er innerlijk een bepaald besluit is genomen om daar op dat moment geen aandacht aan te besteden en ‘maar’ door te gaan. Voor je het weet leef je een heel programma wat je totaal niet meer dient. Jaren.

Want stel: je bent een succesvol ondernemer, zoals laatst iemand bij mij in de praktijk, maar je kunt er helemaal niet van genieten. Sterker nog, je vraag je af of dit het wel is en of je niet wat anders moet gaan doen. In de sessie ontdekten wij dat deze ondernemer op jonge leeftijd al had besloten zeer loyaal te zijn aan zijn ouders door hard te werken voor je geld. Zorgen te maken om geld en vooral het eigenlijk ‘niet te verdienen’.

Dáár zat de pijn. Dáár zat de kern van een overtuiging waar deze ondernemer vervolgens al 30 jaar een ‘programma’ naar leeft. Dít was MOEIlijk. Daar werd deze ondernemer onbewust MOE van. Dit koste MOEITE en maakte dat hij niet kon genieten van het succes van zijn bedrijf. Echter: omdat het een emotioneel beladen gebeurtenis betrof die hieraan ten grondslag lag is dit als het ware vastgezet en niet verwerkt. En dit gebeurt veel: wij mensen WERKEN hard om bepaalde overtuigingen in stand te houden, want de pijn voelen die daar onder zit is niet prettig.

De angel eruit halen

In één sessie konden we tot de kern van deze pijn. Erkenning, beleven, vrijgeven. Ja, dat koste op dat moment MOEITE voor deze ondernemer. Het deed pijn. Maar het was uitgestelde pijn. Het was pijn van toen. Na ervaren, kun je als het ware de ‘angel’ eruit halen. Dat wat vastgezet is wordt weer in beweging gebracht. De kwaliteiten die er óók bij horen, gedrevenheid, vastberaden, focus kunnen weer te volle worden benut.
En zoals deze ondernemer zelf sprak twee weken na deze eerste sessie: Moeite doen is leuk! Het is zo anders nu. Dat wat mij MOE maakte hebben we eruit gehaald. Nu geeft het weer energie. Na de sessie kon ik opnieuw en bewust mijn positie innemen, mijn bedrijf leeft weer helemaal voor mij!