Je eigen plek innemen

En wat je dit kan brengen!

 

Meer rust ervaren

‘Pffft… het benauwt mij nu alweer.
Het liefst wil ik hier weg… maar dat gaat natuurlijk niet.’

Ze staat op een cirkel en daaromheen liggen er veel. Heel veel. De andere cirkels stellen de mensen waar zij mee samen werkt binnen haar bedrijf voor.
Haar verlangen is meer rust ervaren. Omdat ze graag haar bedrijf leidt vanuit vertrouwen en een stukje stabiliteit. Maar die voelt ze nu niet. ‘Eigenlijk werk ik altijd net even teveel en zit ik er al snel te veel in zodat ik het niet meer overzie. Dat gaat een tijd lang goed, totdat er een moment komt dat ik weer keihard op mijzelf wordt gewezen en ik wel een stap terug moet doen.
Dat gaat dan even heel fijn, maar het lukt mij niet om dit te behouden’.

Het ontstaan van een patroon

De volgende stap die ik neem met deze cliënt is samen kijken waar dit ‘patroon’ is ontstaan en welk belang dit dient. Allereerst laat zij zien hoe zij haar gezin ervaart. Ze herkent meteen de positie die ze inneemt. In het midden.
‘Het is soms zoveel’ geeft ze aan. ‘Ik hou zoveel van deze mensen maar ik heb steeds het gevoel dat ik tekort schiet. Ben ik veel met de ene dochter bezig in de zin van helpen met huiswerk e.d. merk ik niet veel later dat ik tekort geschoten ben bij mijn zoon. Het voelt gewoon alsof ik altijd een race aan het lopen ben en dat het nooit goed genoeg is.
Het is heerlijk om af en toe mezelf een beetje uit die cirkel te trekken, dan moet ik echt even weg van huis. Maar eenmaal thuis stap ik er zo weer in. ‘

 

Bewust van het verlangen

Wanneer zij vervolgens haar gezin van herkomst neer mag leggen met de cirkels toont zij flinke emotie. Ze wordt zich bewust van de positie die zij (onbewust) als kind heeft genomen binnen het gezin. Je raadt het wellicht al: midden in het geheel van gezinsleden. Een gezin waar ieder op zich lijkt te staan. Gemis en afstand wordt waargenomen. Hard werken is hier heel gewoon. Zij heeft onbedoeld de taak op zich genomen om alles en iedereen in de gaten te houden en de boel wel ‘te regelen’.
Tijdens dit deel van de sessie raken we de pijn aan. De kern van de reden waardoor zij steeds weer deze positie ‘kiest’. Niet alleen in haar huidig gezin nu ook met haar eigen man en kinderen maar dus ook in haar bedrijf. En het dient niet meer. Ze raakt erop leeg voelt zij heel duidelijk.
Nadat de pijn en vooral het niet vervulde verlangen gevoeld kan en mag worden ontstaat er ruimte. Deze vrouw ontdekt dat zij nog altijd verlangt naar de goedkeuring van haar vader. Een harde werker, een man van weinig woorden. Als hij al iets zei dan was het vaak iets in de trant van: ‘dit kan beter’ of ‘dit moet anders’. Als kind zijn gedachten ontstaan als: het is nooit genoeg, ik schiet te kort.
Terwijl ergens toch het verlangen van erkenning, goedkeuring ervaren, warmte en binding blijft bestaan. Tijdens het opgroeien wil zij bijvoorbeeld graag erkenning van vriendjes, nu haar huidige man en in haar bedrijf merkt ze dat zij zich voortdurend aan het bewijzen is. Totaal niet bewust van eigen grenzen en behoeften.

Wanneer we ‘het kind van toen’ een andere positie geven in haar gezin van herkomst kan zij voelen wat er eigenlijk allemaal mogelijk is. Ze benoemt ‘het is alsof er een stroom op gang komt waar ik in mee kan gaan. Durf te gaan ook nu. Eerder was het vechten.’

 

Wat brengt het haar

Twee sessies later kijk ik met haar terug en vertelt zij mij dat ze niet heel veel anders doet in werkzaamheden binnen haar bedrijf, maar het nu vooral lukt om een andere positie in te nemen. ‘Het geeft mij zoveel rust en vertrouwen. Dat straal ik blijkbaar uit want ik krijg alleen maar positieve reacties. Terwijl ik eerder het idee had dat ik minder zou doen of wanneer ik bepaalde dingen uit handen zou geven ik een soort ‘gezichtsverlies’ zou leiden. Alles móest ik zelf doen of in de gaten houden van mijzelf. Dat is natuurlijk niet mogelijk. Maar toch zou ik willen beweren dat ik vanaf mijn ‘nieuwe’ plek, niet meer in het midden maar aan de voorkant van ons team een beter overzicht hebt.
Het leuke is dat ik deze rust ook mee kan nemen binnen het gezin. Het feit dat ik mij zo aan het bewijzen was was echt een eye opener. Ik neem nu meer aan van mijn man en merk dat ik het als het ware meer toe sta dat hij ‘naast’ mij staat in plaats van tegenover mij. Onbewust gaf ik hem die positie. ‘

 

Wil jij ook meer succes op persoonlijk of zakelijk vlak?

Vraag een eerste GRATIS inspiratiesessie aan!